Laparoskopi, karın içinin ve üreme organlarının, endoskop aracılığıyla görüntülenmesi işlemidir. Göbek deliği hizasında yapılan, 1 cm’lik bir kesi ile karın içine, ucunda ışık kaynağı ve kamera olan bir cihaz yerleştirilir. Ortalama 4-12 mm kalınlığında olan bu cihazdan elde edilen görüntü monitöre yansıtılarak, cerrahın iç doku ve organları görmesi sağlanır. Elde edilen görüntü, orijinal boyuttan 10-15 kat daha büyük olmakta; bu sayede, detaylı gözlem ve inceleme olanağı sağlanmaktadır. Laparoskopi işlemi esnasında genellikle karın içi, görüntü alınabilmesi için karbondioksit içeren bir gaz yardımı ile şişirilir.
Laparoskopik cerrahi operasyonlar, kapalı ameliyat olarak da bilinirler. Batın bölgesine açılan, boyutları oldukça küçük, 3 veya 4 adet kesi ile gerçekleştirilen ameliyatlardır. Laparoskopik görüntüleme için karın bölgesine yapılan, kameranın yerleştirildiği kesi haricinde; diğer cerrahi aletleri kullanabilmek amacıyla, 2-3 kesi daha yapılır. Her bir kesi ortalama 0,5-2 cm boyutundadır. Açılan bu kesilere, laparoskopik port adı verilir. Bu portlara yerleştirilen trokar isimle cihazlar ile kullanılan diğer cerrahi aletlerin, vücut içerisine kolayca giriş çıkış yapması sağlanır.
Laparoskopik ameliyatlar, hasta lokal veya genel anestezi altındayken yapılır. Bu nedenle, ameliyat esnasında hasta, herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyat esnasında, karın içinden daha rahat görüntü alınabilmesi için, karbondioksit içeren bir gaz yardımıyla karın şişirilir.
Ameliyat öncesinde, operasyon gerçekleştirilecek olan bölge, tomografi benzeri görüntüleme yöntemleriyle tespit edilir. İşlem gerçekleştirilecek bölgeye bağlı olarak, hastaya en doğru pozisyon verilir. Sonrasında, ilk olarak görüntüleme sağlayacak olan kamera ve akabinde diğer cerrahi cihazlar, vücut içerisine yerleştirilir.
Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar, kamera ve cihazların içeriye alınabilmesi için açılan kesiler yardımıyla uygulanır. Genellikle 3 veya 4, bazı durumlarda ise 5 adet kesi yapılır. Açılan kesilerin boyutları genellikle 0,5 cm ile 1 cm arasındadır. Örneğin, 3 kesi yapılarak yürütülen bir operasyonda, iki kesi 1’er cm boyutundayken; 3. kesi 0,5 cm boyutunda olur. Böylece hasta ameliyatı, toplamda 2,5 cm’lik bir kesi boyutu ile tamamlar.
Laparoskopi; hem tanı amaçlı, hem de tedavi amaçlı olarak uygulanabilir. Tanı amaçlı laparoskopiye;
Tedavi amaçlı laparoskopik yöntem ise;
Laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlar, kesi alanının açık ameliyata göre çok daha küçük olması nedeniyle avantajlıdır. Operasyon sonrasında, enfeksiyon, kanama, ağrı şikâyetleri çok daha az görülür. Hastanın iyileşme ve normal hayatına dönme süreci, açık ameliyatlara göre daha kısadır. Laparoskopik ameliyat sonrasında,